Novosti i edukacije

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja

06.04.2017.

Počevši od 1950. godine, pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) svake se godine 7. travnja obilježava Svjetski dan zdravlja, s ciljem podizanja svijesti o specifičnoj i prioritetnoj zdravstvenoj problematici. Ove godine Svjetski dan zdravlja posvećen je borbi protiv depresije te se obilježava pod sloganom "Depresija: razgovarajmo".

Depresija je psihijatrijski poremećaj koji karakteriziraju dugotrajan osjećaj tuge, nedostatak interesa ili osjećaja zadovoljstva, osjećaj krivnje i nisko samopoštovanje, problemi sa spavanjem i apetitom, osjećaj umora i niska koncentracija. Depresija može biti dugotrajna ili kratkotrajna te se depresivne epizode mogu ponavljati, uz mogući negativan utjecaj na radni učinak odnosno uspjeh u školi osobe koja od nje pati, kao i općenito na njezinu svakodnevicu. U najtežim slučajevima depresije, pogođene osobe iskazuju sklonost samoubojstvu. Blaže oblike depresije moguće je liječiti bez primjene lijekova, dok srednje teška i teška depresija zahtijevaju primjenu lijekova - antidepresiva - te psihoterapiju.

Depresiju je moguće pouzdano dijagnosticirati i učinkovito liječiti u okviru primarne zdravstvene zaštite, dok je specijalističko liječenje potrebno u manjem broju složenijih slučajeva kao i u slučajevima u kojima prva linija liječenja ne polučuje željeni učinak.

Prema podacima SZO-a, depresijom je na globalnoj razini pogođeno više od 300 milijuna ljudi, dok u Hrvatskoj, prema procjenama, od nekog oblika depresivnog poremećaja pati između 100.000 i 200.000 osoba. Također, depresija predstavlja vodeći uzrok radne nesposobnosti u svijetu. Stoga je svrha kampanje u povodu ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja bolje informiranje javnosti o depresiji, njezinim uzrocima i mogućim posljedicama te načinima prevencije i liječenja. Istovremeno, kampanjom se osobe koje pate od depresije želi potaknuti da potraže pomoć, a osobe iz njihova okruženja osvijestiti o načinima na koje im i sami mogu pomoći.

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja obilježava se i diljem naše zemlje. Ovim se povodom niz aktivnosti u Zagrebu provodi u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, o čemu više informacija možete pronaći ovdje.

Povratak